TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! | +36 62 765 246 |  info@online-gazda.hu 

Malom Gazdabolt | +36 62 278 721 | 6764 Balástya, Széchenyi u. 38. | Útvonal térképen [katt ide]

Agrotéka Gazdabolt | +36 62 765 246 | 6762 Sándorfalva, Sövényházi út 77. | Útvonal térképen [katt ide]

Bordányi Gazdabolt | +36 62 288 010 | 6795 Bordány, Kossuth u. 52. | Útvonal térképen [katt ide]

Blog

Gyepszellőztetés tavasszal

Tombácz Martin
2023.03.20 11:00
Gyepszellőztetés tavasszal

A gyepszellőztetés, gyeplazítás fontossága.

A gyepszellőztetés fontos része az egészséges és zöld gyepek fenntartásának.

 

A gyepszellőztetés fontos része az egészséges és zöld gyepek fenntartásának. A talaj, illetve gyep szellőztetése segít eltávolítani az egész évben felhalmozódott, télen áthatolhatatlanná váló filc réteget. A filc réteg rendkívül alacsony pH értékkel rendelkezik, emellett szivacsszerűen tudja magába szívni a nedvességet. Ez gyakorlatilag egy szigetelőréteg, amelyet ha nem távolítunk el, lehetetlenné teszi, hogy a víz, a levegő és a tápanyagok a földbe juthassanak. 

A gyepszellőztetés során egy speciális gépet használnak, amely apró lyukakat, vágásokat készít a talajban. Ez a lépés lehetővé teszi a nedvesség, a napfény és a tápanyagok bejutását a talaj felső rétegeibe, ami elősegíti a gyökerek egészséges fejlődését.

A gyepszellőztetés lehetővé teszi, hogy a gyepek sűrűbbek legyenek, ami azt jelenti, hogy kevesebb gyom és nem kívánt fű növekszik a területen. Továbbá, megakadályozza a gyep elhalását és a talaj erózióját.

Míg a gyepszellőztetés időigényes lehet, az hosszú távon számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik legfontosabb a gyep egészségének megóvása. Meglévő gyepjén javasolt évente, minimum kétszer, egyszer ősszel és egyszer tavasszal elvégezni a gyepszellőztetést.

A gyepszellőztetés nem csak egy egyszerű egy teendő az otthoni kertben. A gyep egészségének megóvása és hosszú távú fenntarthatósága szempontjából rendkívül fontos, és a szakszerű végrehajtása elősegítheti a gyepek szépségét és virágzását.

Mikor jobb, ha nem alkalmazunk gyeplazítást, vagy gyepszellőztetést?

Amennyiben a gyep beteg, kifejezetten káros hatású tud lenni a gyepszellőztetés, gyeplazítás, mivel a gyepbetegségek java a gyökérnyakakat, szártöveket támadja meg, amelynek okán a növény a fizikai betahást nem tudja elviselni, így amennyiben ilyen gyepfelületet gyepszellőztetünk, gyeplazítunk akkor a beavatkozás után drámai növénypusztulással lehet számítani.

Gyeplazítás, gyepszellőztetés után vagy előtt érdemes-e kiszórni bármilyen műtrágyát a gyepfelületre?

Gyeplazítás, gyepszellőztetés előtt nem érdemes kiszórni műtrágyát a gyepfelületre, mivel a gyepkezelés után érdemes a gép által felszaggatott filc réteget összeszedni gyepsöprűvel, vagy gereblyével, így fent áll annak a veszélye, hogy a kijuttatott műtrágyát is eltávolítjuk a gyepfelületről.

A gyeplazítás, illetve gyepszellőztetés után, viszont érdemes, sőt javasolt kijuttatni bármilyen komplex hatásmechanizmussal bíró műtrágya készítményt, hogy a gyepfelület időben feltudja venni a tápanyagokat. Erre javasolt gyepműtrágya készítményeink a következő linkre kattintva érhető el. 

>> Gyeptrágya kínálatunk <<