TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! | +36 62 765 246 |  info@online-gazda.hu 

Malom Gazdabolt | +36 62 278 721 | 6764 Balástya, Széchenyi u. 38. | Útvonal térképen [katt ide]

Agrotéka Gazdabolt | +36 62 765 246 | 6762 Sándorfalva, Sövényházi út 77. | Útvonal térképen [katt ide]

Bordányi Gazdabolt | +36 62 288 010 | 6795 Bordány, Kossuth u. 52. | Útvonal térképen [katt ide]

Blog

Faültetés tavasszal..

Tombácz Martin
2023.03.31 15:00
Faültetés tavasszal..

Egy mondás szerint a faültetés legjobb időpontja tíz évvel ezelőtt volt. A faültetés folyamata ősszel vagy tavasszal válik aktuálissá.

Jelen helyzetben, a tavaszhoz közelítve érdemes a fagyok után, de még a rügyfakadás előtt kiültetni fa csemeténket. Különösen a szabadgyökerű fák elültetésénél kell ügyelnünk a pontos időzítésre!

Facsemete ültetés előtt nagyon fontos a talaj megfelelő előkészítése és tápanyagokkal való feltöltése, mert azt az ültetés után gyökérmélységben már nem fogjuk tudni pótolni. Célszerű komposzt használata ültetéskor, illetve más egyéb kertészeti műtrágya, gyökerezést segítő készítmény használata, általunk ajánlott termékek fa ültetéshez: Buviplant 'A' (Tabletta), Hortitab ültető tabletta.

Általánosságban azt mondják, hogy a csonthéjas gyümölcsök: kajszi, meggy, cseresznye, mandula, szilva és társai a tavaszi ültetést jobban szeretik. Az alma, körte, dió az őszi ültetést jobban meghálálja. A faültetés mindig megfontolt tervezés alapján történjen. Meg kell tervezni a fajtát, a várható méreteivel kalkulálva a föld alatt és a föld felett is.

Figyelembe kell venni fa vízigényét, talajigényét, illetve a környező növényeket is. Elrendezéskor ne a kis vézna facsemetét nézzük, hanem lássuk meg szemeinkkel azt a fát, amivé 8-10-20 év múlva nőni fog. Ha árnyékot szeretnénk egy épületre, akkor a déli, délkeleti oldalra ültessünk gyorsan növekvő, lombos fafajtákat.

Friss ültetés után az első tél kritikus a fa megmaradása szempontjából. Először is védjük a kiszáradástól, mindig locsoljuk, egészen a fagyokig. A fa törzsét tekerjük körbe védőanyaggal, amely megóvja az esetleges vadkártól, sérülésektől. A friss ültetésű gyümölcsfákat sokszor embermagasságig be is meszelik a kártevők ellen. Elsősorban mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen megfelelő öntözés, vízpótlás.

A fa, ültetés után jobban megered nőni, ha locsolják. Az első 3-4 évében is igényli a folyamatos öntözést, míg nem lesz akkora koronája, hogy árnyékolja rendesen a tövét. Városi fák esetében az öntözés sokkal fontosabb, mert nem mindig áll rendelkezésre elegendő vízgyűjtő terület a szilárd burkolatú utak mellett. A fákat a vízen túl szerves anyaggal, istállótrágyával, illetve ásványi anyagokat kálisó, pétisó) tartalmazó műtrágyákkal lehet táplálni. Adjunk időt a fának, az ő órájuk másképp jár, mint a mienk.