TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! | +36 62 765 246 |  info@online-gazda.hu 

Malom Gazdabolt | +36 62 278 721 | 6764 Balástya, Széchenyi u. 38. | Útvonal térképen [katt ide]

Agrotéka Gazdabolt | +36 62 765 246 | 6762 Sándorfalva, Sövényházi út 77. | Útvonal térképen [katt ide]

Bordányi Gazdabolt | +36 62 288 010 | 6795 Bordány, Kossuth u. 52. | Útvonal térképen [katt ide]

Blog

Fontos teendők a kertben ősszel!

Tombácz Martin
Fontos teendők a kertben ősszel!

Ahogy az ősz beköszönt, elérkezik az ideje a lemosó permetezésnek is. Ez az egyik legfontosabb munkafázis a kerti növények védelmében, hiszen segít megvédeni a növényeket a kártevőktől és a fertőzésektől.

Az őszi lemosó permetezésnek számos előnye van. Először is, eltávolítja a növényeken található betegségeket és kártékony rovarokat, amelyek általában a hideg idő beköszöntével inaktívvá válnak. Ez megakadályozza az áttelelésüket és a következő, tavaszi szezonban való elszaporodásukat.

Másodszor, az őszi lemosó permetezés javítja a növények egészségét és ellenálló képességét. Az ideális környezet a növények számára az, amikor mentesek a betegségektől és a káros kártevőktől. Ezzel a kezeléssel a növények megerősödnek, és könnyebben átvészelik majd a hideg időszakot.

Az őszi lemosó permetezést legjobb akkor végezni, amikor már véget ért a szezon és a növények kezdenek felkészülni a télre. Általában ez ősszel, október vége-november elején történik. Fontos azonban figyelembe venni az időjárási körülményeket is. A kezelést száraz, hűvös időben kell elvégezni, ideálisan 4-10 Celsius fok közötti hőmérsékleten és a permetezni kívánt növények már legalább 75%-ban eldobták lombozatukat. Ebben az időszakban a növények már lelassították a növekedést, ezért a permetezés is hatékonyabb lesz.

Az őszi lemosó permetezés tehát létfontosságú a kertünk védelme szempontjából. Ez az egyszerű kezelés segít megóvni növényeinket a kártevőktől és a betegségektől, valamint megerősíti az egész növényzetet a hideg időszak előtt. Ne feledjük, a megfelelő időben tett óvintézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy tavasszal még szebb és egészségesebb növényeket láthassunk kertünkben.

Mivel permetezzünk?

Ahol gombabetegségekkel küszködtünk a szezonban, ott eredményes lehet a bordói lé használata. Ahol jellemzőbb volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű jelenlét, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, házi előállításával foglalkozni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrekkel való permetezés sem. A gyakorlati tapasztalatok alapján igen jól bevált a házikertekben és az ültetvényekben is a Vektafid A, illetve a Vegesol eReS nevű permetezőszerek  használata. Ezek több kártevő és betegség ellen sikeresen bevethető készítmények.