TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! | +36 62 765 246 |  info@online-gazda.hu 

Malom Gazdabolt | +36 62 278 721 | 6764 Balástya, Széchenyi u. 38. | Útvonal térképen [katt ide]

Agrotéka Gazdabolt | +36 62 765 246 | 6762 Sándorfalva, Sövényházi út 77. | Útvonal térképen [katt ide]

Bordányi Gazdabolt | +36 62 288 010 | 6795 Bordány, Kossuth u. 52. | Útvonal térképen [katt ide]

Blog

Monília elleni védelem

Tombácz Martin
2024.03.12 12:58
Monília elleni védelem

A csonthéjas gyümölcsök nagy veszélynek vannak kitéve, a virágmonília már virágzás idején képes fertőzni a termést.

Nagyon kevés szerrel lehet védekezni, amit virágzás közben is lehet használni moníliás megbetegedések ellen, ilyen a Provite Defense és a Tejsavó.


 

Monilinia laxa és Monília fructicola virágzáskor fertőznek, a bibén keresztül behatolva a virágok teljes pusztulását okozhatják, de a hajtás- és vesszőelhaláson túl huzamosabb ideig tartó folyamatos fertőződés esetén a fák teljes pusztulását is eredményezhetik, ennek első látható jele a nagymértékű mézgafolyás lehet.

monília is járványszerűen képes fellépni, ennek három tényező adja az alapját

1. A kórokozó fertőzőképes alakja jelen van a területen

monília gomba micéliummal telel át a fás részekben, illetve a gyümölcsfán hagyott múmiákban. Ezért is fontos a szüret utáni záró permetezés, ezt követi a metszés, majd a tél végi lemosó permetezés. A metszés során el kell távolítani a fertőzött ágrészeket, gyümölcsmaradványokat és a sérült hajtásokat. Ezeknek a munkáknak az elvégzésével nagyban csökkentjük a fertőzési források jelenlétét.

2. A kultúrnövény érzékeny fenológiai fázisban van

Mindkét monília faj virágzáskor fertőz a bibén keresztül, amennyiben az időjárás is kedvező a gomba szaporodásához. A csonthéjas gyümölcsfák teljes virágzásban a legfogékonyabbak a monília fertőzésre. A harmadik, hazánkban jelen lévő moníliafaj a Monilinia fructigena pedig a gyümölcsrothadásért felelős, ez később fertőzhet, mint az első kettő faj, mely sebzéseken keresztül (pl. jégverés, szélvihar) jut be a gyümölcsbe. Azaz, nem csak virágzáskor kell érzékenynek tekintenünk a fáinkat, hanem például egy jégverés után, vagy a gyümölcsmolyok, darazsak okozta sebzések következtében is.

3. A fertőzésre hajlamosító időjárás

A virágfertőző monília fajoknak a hideg, csapadékos idő igen kedvező. A micéliumok fejlődése, a konídiumok csírázása már 0 C°-on beindul, a járvány kialakulását a magas páratartalom mellett, a 8 – 10 C°-os átlaghőmérséklet, a hajnali ködképződés, illetve az erős harmat segíti a legjobban.

Forrás: ZFW Hortiservice

Provite Defense

200-400 ml / 100 liter

Tejsavó

300 ml / 100 liter

A termék biostimuláns hatással rendelkezik, amely a növények természetes védekezőmechanizmusának stimulálásán keresztül gomba- és baktérium megbetegedést megelőző hatással rendelkezik.

Egyszerű anyag, amely magas szervessav- és fehérjetartalommal, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.