TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! | +36 62 765 246 |  info@online-gazda.hu 

Malom Gazdabolt | +36 62 278 721 | 6764 Balástya, Széchenyi u. 38. | Útvonal térképen [katt ide]

Agrotéka Gazdabolt | +36 62 765 246 | 6762 Sándorfalva, Sövényházi út 77. | Útvonal térképen [katt ide]

Bordányi Gazdabolt | +36 62 288 010 | 6795 Bordány, Kossuth u. 52. | Útvonal térképen [katt ide]

Blog

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Tombácz Martin
2023.01.17 15:06
Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

A gyümölcsfák rendszeres metszése egy fontos, általában minden évben elvégzendő feladat kertünkben.

A gyümölcsfák rendszeres metszése egy fontos, általában minden évben elvégzendő feladat kertünkben, hiszen ezzel érhető el a fák méretének és koronaformájának fenntartása, terméseik mennyiségének és minőségének megőrzése egyaránt. Egy megfelelően elvégzett, helyes metszéssel évente akár 20-30%-kal is növelhető a termésmennyiség. Azonban amellett, hogy nagyon fontos az, miként is végezzük el a metszést, annak időpontja is meghatározó, gyümölcsfajonként változó.

Talán a legegyszerűbb dolgunk az almatermésűek esetében van, mely csoportba pl. az alma, körte és naspolya tartoznak. Az optimális metszési időszak számukra tél végén, februárban vagy márciusban van, de erre akár télen is sort keríthetünk egy-egy melegebb, fagymentes nap alkalmával.

Rövidebb időszak áll rendelkezésre a nyugalmi időszak után a csonthéjasok megmetszésére, hiszen a gutaütés növényvédelmi problémái miatt ezek metszését érdemes a rügyfakadáshoz közeli időszakra időzíteni. Legfogékonyabb a gutaütésre a kajszi, valamint az őszibarack, de a cseresznye-, meggy- és szilvafák is fertőződhetnek e kórokozókkal a tél folyamán végzett beavatkozások által. Nemcsak tavasszal, hanem a szüreti időszak után is elvégezhető ezeknek a gyümölcsfáknak a metszése, mely a korszerű ültetvényekben is rendszerint bevált és elterjedt módszernek számít.

A bogyósok közül a málnát szintén a szüret után közvetlenül metszhetjük meg. A szeder esetében is érdemes hasonlóan eljárni, még akkor is, ha a termések szüretét csak októberben fejeztük be. A bodzánál is hasonló a helyzet, a metszés megfelelő időpontja a szüret utáni időszakban lenne, viszont fagymentes napokon a tél folyamán is bátran metszhetjük bokrait vagy fácskáit. A ribiszkék egészen a lombhullástól, vagyis kb. október végétől a tavaszi kihajtásig metszhetők, szintén télen is, fagymentes napok alkalmával. A köszméte esetében kora tavasszal a rügypattanásig tartó időszak az optimális metszésre, de télen is elvégezhető enyhe napokon ez a beavatkozás.

A diófákat csak ősszel metsszük, hiszen minden más időszakban a metszéskor keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérezhet. A tavaszi időszakban okozott sebekből kicsorduló nedv továbbá nehezen is szárad, ezáltal korhadást indíthat el.
(Forrás: Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos)